Odpustky u příležitosti Světového dne nemocných

U příležitosti 21. Světového dne nemocných, který připadá na 11. února 2013, mohou věřící, nejen nemocní či o ně pečující osoby, získat zvláštní odpustky. Papež Benedikt XVI. o tom rozhodl dekretem Apoštolské penitenciárie z 18. ledna 2013. Český překlad dokumentu naleznete Odpustky-den nemocných-2013.pdf (260 kB).

 

Řím: Letošní připomínka připadá na období od 7. února do 11. února 2013, na svátek Panny Marie Lurdské, v bavorském poutním místě Altötting.

Tyto zvláštní odpustky může získat  ten, kdo se zúčastní mše konané v souvislosti se Světovým dnem nemocných; ve zmíněné německé svatyni nebo v jiných místech určených místní církví za obvyklých podmínek, jimiž jsou svátost smíření, svaté přijímání a modlitba na úmysl Svatého otce. Dále se ještě doporučuje modlitba Otče náš, Věřím v Boha nebo některá mariánská modlitba a nezbytné je také zříci se závislosti na jakémkoli hříchu.

Ti, kteří pečují o nemocné v nemocnicích nebo doma, a tak se nemohou účastnit žádné pobožnosti, budou mít možnost ve dnech 7. až 11. února získat plnomocné odpustky za předpokladu, že se budou několik hodin věnovat péči o nemocné, pomodlí se na papežův úmysl a přijmou předsevzetí, že splní i ostatní podmínky, jakmile jim to okolnosti dovolí.

Nemocní anebo osoby v pokročilém věku, které se nemohou účastnit mše, obdrží tyto odpustky obětováním svého fyzického a psychického utrpení. Dekret Apoštolské penitenciárie doporučuje také sledování televizního a rozhlasového přenosu z bohoslužeb Světového dne nemocných. Částečné odpustky mohou získat všichni věřící, pokud se v uvedených dnech pomodlí s lítostí v srdci za nemocné.

Částečné odpustky potom "(...) získají všichni věřící, kdykoli se v uvedených dnech se zkroušeným srdcem obrátí k milosrdnému Bohu se zbožnými modlitbami za pomoc nemocným v duchu probíhajícího Roku víry".

(Radio Vaticana)

AKTUALITY

 

 

 

 

 

 

 

 

DALŠÍ INFORMACE TAKÉ NA

www.farnosttvrdonice.cz